Techs & specs

Techniek – dat klinkt technisch! Het bespelen van een muziekinstrument betekent voor de meesten onder ons fun. Wie broodspeler is, zal niet minder fun beleven dan de amateurs, maar de kopzorgen over de leefbaarheid van je bestaan als musicus achtervolgen je wel dagelijks.

Toch zal geen instrumentalist eraan ontkomen de nodige aandacht te schenken aan de technische kant van het spel. Het plezier kan alleen maar toenemen (zonder toename stilstand, niet waar?) bij verzorgde techniek. We nemen enkele aandachtspunten door.

Ken je instrument. Dit lijkt een dooddoener, maar er zijn genoeg mensen die niet verder kijken dan het aantal kleppen, snaren of toetsen en daarmee niet het volledige bereik van hun instrument halen. Bukken, strekken, knauwen – het kan pijn doen, als je meer uit je instrument wil halen.

Oefening baart kunst, maar dat is alleen succesvol door regelmaat, discipline en doorzettingsvermogen. Heel belangrijk: houd het simpel en begin langzaam. Het is trouwens een feit, dat langzame stukken moeilijker zijn om mooi te spelen; in snelle stukken kan veel ‘weggemoffeld’ worden.

Toon! Toon! Toon! Je buren houden er niet van. Je huisgenoten houden er niet van. Je hond of kat loopt weg. Toonoefeningen en vooral die met lange noten, hele lange wel te verstaan (minstens 8 lange tellen aanhouden) zijn een must. Het is saai en vergt veel zelfdiscipline. Ben van den Dungen doet zijn toonoefeningen tijdens het voor hem saaie avondnieuws…

Een song behoeft interpretatie (in ieder geval expressie). Je kunt, om een vergelijking te maken, zoveel foto’s maken als je wilt, slechts 1 op de duizend wordt die ene prent die de ziel raakt. Alleen noten naspelen is een zielloze bezigheid. Je spel moet een verhaal vertellen. Dit geldt bij uitstek voor de improvisatie.

Na deze vier hindernissen ben je ongeveer zover (je moet Spotify op je device hebben):

Presentatie is iets wat aan mij niet is besteed, want ik sta stokstijf te spelen, omdat ik vind dat dit mijn toon ten goede komt. Maar als je het publiek voor je wil winnen, is dit een belangrijk hulpmiddel om aan overtuigingskracht te winnen. Hoewel… prachtig spel behoeft geen verdere aankleding. Van een hoed op je hoofd word je geen betere saxofonist, zeg ik maar.

Mastery… mag eigenlijk in dit rijtje nog geen plaats hebben. Want pas als de bovengenoemde punten zijn uitgewerkt en kloppen, wordt een pagina omgeslagen… en is er een muzikant die het spel beheerst.

Ik ben hem niet.