No moe

Van Sonny Rollins’ compositie No Moe worden we nooit moe. Het is een mooie hard bop melodie in het idioom van Rollins, zoals wij dat van hem kennen uit de jaren ’50. In die tijd componeerde hij ook Oleo (1954) en Doxy (1957). No Moe stamt uit 1956 en kwam oorspronkelijk uit op het album ‘Sonny Rollins with the Modern Jazz Quartet’.

Die versie van het stuk duurt 3½ minuut. Sonny soleert over drie chorussen. De eerste maat van de daaropvolgende chorus (bedoeld voor Milt Jackson op vibrafoon) pakt hij nog even mee met een langgerekte G (concert F). Aan het slot blaast hij de melodie nog één keer over acht maten en eindigt met een prachtige drop. 

no-moe-264
↑ Lead sheet van No Moe (C-versie).

De structuur van No Moe is identiek aan die van Oleo en erg leerzaam. Het is standaard opgebouwd: 32 maten A-A-B-A. De bridge wordt alleen door de ritmesectie gespeeld (Milt Jackson doet niet meer dan een eenvoudig lijntje spelen). Er zijn uitvoeringen waarbij deze wordt ingevuld met een vrij loopje. De bridge niet uitwerken – we hebben het niet over solo’s – komt natuurlijk overeen met de bedoelingen van de componist. Het schept ook rust en een tijd voor overdenking.

Dit idee, geen invulling geven aan de bridge, is niet uniek voor Rollins. Ook Charlie Parker doet het op Scrapple from the Apple (1957). Dat geldt ook voor de akkoordenprogressie: de ‘I Got Rhythm’ bridge van VI-II-V-I, oftewel een dalende lijn in de kwintencirkel van C7 (via F7 en Bb7) naar Eb7. Typisch voor zo’n bridge is de modulering in de eerste vier maten naar een toonsoort die een grote terts hoger ligt. De volgende vier maten laten een terugkeer zien naar de hoofdtoonsoort, waarin het stuk is geschreven. Zo’n opbouw geeft de solist veel houvast.

↑ Een gedeelte van de eerste chorus met de bridge, zoals gespeeld op Sonny Rollins with the Modern Jazz Quartet (1956).

Een transscriptie van No Moe (versie ‘Bag’s Groove’) inclusief inleidende chorus vind je hier. Op YT zijn versies van No Moe te vinden door Bob Berg (1994) en door Troy Roberts (2009).

Rest nog één ding: wat betekent ‘no moe’ nu eigenlijk?